Op 20 maart promoveerde Martijn Verhagen aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn proefschrift over de rol van beeldvormende technieken, zoals Doppler-echografie, CT en MRI, bij levertransplantaties voor kinderen. Een belangrijke bevinding is dat kinderen niet meer nuchter hoeven te zijn voor een routine Doppler-echo van hun levertransplantaat.
Voor kinderen met een leverziekte in een vergevorderd stadium is een levertransplantatie de enige behandeling die ze kan genezen. Verhagen had tot doel om de huidige routine voor beeldvorming bij kinderen die een levertransplantatie ondergaan – van pretransplantatie tot en met postoperatief – te onderzoeken en deze kritisch te beoordelen.
In zijn promotieonderzoek stelde hij onder meer referentiewaarden vast voor Doppler-echografie bij kinderen met en zonder een levertransplantatie. Ook ontdekte hij dat het niet nodig is om kinderen nuchter te houden voorafgaand aan Doppler-echografie van hun levertransplantaat.
Verder vergeleek hij CT-angiografie met MRI-angiografie voor de evaluatie van de leverslagader. CT-angiografie bleek op verschillende gebieden beter te presteren en was op andere gebieden net zo goed. Ondanks de hogere stralingsdosis blijft CT-angiografie daarom het voorkeursonderzoek bij het voorbereiden op een levertransplantatie bij kinderen.
Verhagen schreef zijn proefschrift “Advances in pediatric liver transplant imaging” onder begeleiding van dr. T.C. Kwee, prof. dr. R.A.J.O. Dierckx en dr. R.J. de Haas.
Bron: