In haar proefschrift beschrijft Katrien Eger verschillende onderzoeksvragen uit de dagelijkse praktijk met betrekking tot de behandeling van ernstig astma, relevant voor de periode voorafgaand aan en tijdens de COVID-19-pandemie.
In dit proefschrift worden meerdere aandachtspunten behandeld, zoals het schadelijke effect van overmatig gebruik van orale corticosteroïden bij astmapatiënten, de hoge prevalentie van een suboptimaal gebruik van inhalatietherapie en de gevolgen daarvan voor het starten van biologicals.
Eger beoordeelde de langetermijnrespons op biologicals die gericht zijn tegen het IL-5-pathway. Daaruit bleek dat veel patiënten nog steeds last hebben van resterende ziekteverschijnselen. Dit was de belangrijkste reden voor het switchen tussen anti-IL-5-biologicals. Ook evalueerde ze de veiligheid van het switchen tussen biologicals.
Tijdens haar promotietraject ontstond de COVID-19-pandemie. Die gaf veel nieuwe praktijkgerichte onderzoeksvragen, bijvoorbeeld over de COVID-19-gerelateerde risico’s voor patiënten met ernstig astma en de rol van behandeling, zoals biologicals. Daarbij maakte Eger gebruik real-world gegevens van het Nederlandse register voor ernstige astma RAPSODI. In een pan-Europese enquêtestudie is de impact van de pandemie op de zorg voor patiënten met ernstig astma onderzocht.
Bron:
Eger KAB. Real-world evaluation of severe asthma treatment. Proefschrift, Universiteit van Amsterdam, 11 mei 2022.