Mensen met dementie op jonge leeftijd hadden in de 5 jaar voor de diagnose al symptomen die mogelijk konden wijzen op de ontwikkeling van dementie. Dit is 1 van de conclusies in het proefschrift van epidemioloog Stevie Hendriks (MUMC+).
Dementie krijgt steeds meer aandacht, maar dementie op jonge leeftijd is een onderschoven kind, aldus Hendriks. Daarom deed ze onderzoek naar de oorzaken, diagnostiek en het zorgverloop van deze patiënten.
Hendriks vond dat genen hierbij een grotere rol spelen dan bij dementie op latere leeftijd. Daarnaast beschrijft ze 14 risicofactoren die zijn geassocieerd met het risico op dementie op jonge leeftijd: leefstijlfactoren zoals alcoholgebruik, aandoeningen zoals diabetes en beroerte, omgevingsfactoren zoals het ontbreken van een sociaal netwerk en de genetische factoren.
Hendriks ontdekte verder dat al vanaf 5 jaar vóór de diagnose de patiënten zich met klachten bij de huisarts meldden. Op dat moment gaat het vooral om cognitieve klachten, zoals problemen met de concentratie en het geheugen. Drie jaar voor de diagnose zijn er vaak sociale klachten, zoals problemen met de relatie of op het werk. Eén jaar voor diagnose worden vaak problemen in het dagelijks functioneren gemeld.
Bron: