Voor het vinden van nieuwe therapeutische aangrijpingspunten bij nierziekten, is het delicate evenwicht tussen het activeren van gunstige processen enerzijds en het remmen van schadelijke reacties in glomeruli en tubuli anderzijds, cruciaal. Dat schrijft Jennifer Eymael in haar proefschrift, waarop ze op 26 maart promoveerde aan de Radboud Universiteit.
Het hoofddoel van Eymael was om nierepitheelcellen te karakteriseren, in het bijzonder de rol van pariëtale epitheelcellen (PEC’s) bij glomerulaire ziekten en van scattered tubular cells (STC’s) bij tubulaire schade en herstel.
Deze PEC’s en STC’s spelen verschillende rollen bij nierziekten, maar ondergaan tijdens schade vergelijkbare cellulaire veranderingen. Daardoor is het ingewikkeld om therapeutische doelen te identificeren om regeneratie te bevorderen en tegelijkertijd de ziekteprogressie te vertragen. De moleculaire mechanismen die betrokken zijn bij deze processen moeten nog verder worden onderzocht, want het delicate evenwicht tussen enerzijds het activeren van gunstige processen en anderzijds het remmen van schadelijke effecten is cruciaal voor het vinden van nieuwe, gerichte behandelingen op celniveau.
Eymael schreef haar proefschrift getiteld ‘Parietal and tubular epithelial cells in kidney injury and repair’ bij de afdeling Pathologie van het Radboudumc onder begeleiding van prof. dr. J. van der Vlag, prof. dr. J.F.M. Wetzels, dr. B. Smeets en dr. J. Jansen.
Bron: