Onderzoeker Amée Buziau heeft een oorzakelijk verband aangetoond tussen de verwerking van fructose, ook wel vruchtensuiker, en leververvetting. Vooral vruchtensap en frisdrank lijken schadelijk; fruit eten kan geen kwaad. Op 13 november promoveerde Buziau op haar onderzoek, dat ze uitvoerde bij onderzoeksinstituut CARIM van het Maastricht UMC+.
Fructose zit van nature in groente en fruit en komt dus ook voor in producten die daarvan zijn gemaakt, zoals stroop, vruchtensappen en frisdrank. De lever breekt fructose af en zet het om in vet. Het was echter nog onduidelijk of er sprake was van een oorzakelijk verband tussen fructose en leververvetting. Buziau onderzocht dit op basis van gegevens uit de Maastricht Studie.
Ze vond dat mensen die door genetische aanleg minder fructose omzetten in vet (en het uitscheiden met de urine), minder risico op hebben op leververvetting en gerelateerde aandoeningen zoals diabetes type 2, hypertensie en hart- en vaatziekten dan mensen met een normale omzetting van fructose. Omdat de aangeboren aanleg berust op toeval en de groepen verder niet van elkaar verschillen, kan gesteld worden dat fructose inderdaad de oorzaak is van leververvetting. Fructose uit frisdrank en vruchtensap bleek geassocieerd met meer vet in de lever, terwijl fructose uit fruit geen verband leek te hebben met levervet.
Bron: