Tijdens haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Amsterdam onderzocht Sanne van Munster verschillende aspecten om de endoscopische behandeling van slokdarmneoplasie te verbeteren. Ze deed onder meer interessante bevindingen over de gepersonaliseerde behandeling van vroege afwijkingen in een barrettslokdarm.
De behandeling van een barrettslokdarm bestaat uit een endoscopische resectie van de zichtbare afwijkingen, gevolgd door radiofrequente ablatie (RFA) van het resterende barrettsegment.
Van Munster onderzocht de uitkomsten van deze combinatiebehandeling op basis van alle patiënten (n = 1384) die in Nederland hiermee behandeld zijn. Bij 94% van de patiënten waren het barrettweefsel en de neoplasie volledig verdwenen. Gedurende de follow-up van 3,5 jaar ontwikkelde slechts 3% een recidief neoplasie, Dat kon bij de meesten (89%) weer succesvol behandeld worden met een enkele endoscopische behandeling. De combinatiebehandeling blijkt dus succesvol.
Door te individualiseren zou deze combinatiebehandeling verder verbeterd kunnen worden. Bij patiënten met een beperkte levensverwachting is alleen de endoscopische resectie voldoende. Een aanvullende RFA is niet nodig.
Verder ontwikkelden Van Munster en collega’s een predictiemodel voor patiënten met een complex behandelverloop, zodat ze hier vroegtijdig over geïnformeerd kunnen worden. Om te voorspellen welke patiënten een recidief neoplasie zullen ontwikkelen, is een rekenkundig model ontwikkeld. Dit model kan helpen in gepersonaliseerde follow-up na een succesvolle behandeling.
Bron:
Van Munster SN. Esophageal neoplasia revisited. Risk stratification, treatment, and long-term outcomes. Proefschrift, Universiteit van Amsterdam, 17 juni 2022.