4 factoren zijn geassocieerd met de ontwikkeling ernstige psoriasis bij kinderen, namelijk: het mannelijk geslacht, aangedane nagels, een aangedane hoofdhuid en/of overgewicht. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Inge Bronckers (Radboudumc).
In een derde van de gevallen ontstaat psoriasis al op kinderleeftijd. Kinderpsoriasis is meestal goed te behandelen met crèmes en zalven, maar soms is er sprake van een ernstige psoriasis waarvoor behandeling met medicatie nodig is. Onderzoek naar deze middelen voor kinderpsoriasis was tot voor kort relatief beperkt, en richtlijnen voor het gebruik ervan ontbraken.
Internationaal onderzoek liet zien dat de meest gebruikte geneesmiddelen in de dagelijkse praktijk, namelijk methotrexaat en biologicals, goede effecten hebben op de huid en veilig kunnen worden voorgeschreven voor kinderpsoriasis. Biologicals bleken effectiever en geassocieerd te zijn met minder bijwerkingen dan methotrexaat. Daarnaast onderzocht Bronkers welke patiëntgerelateerde kenmerken voorspellend zijn voor het krijgen van ernstige psoriasis.
Bronckers (1988) voerde haar promotieonderzoek uit op de afdeling dermatologie van het Radboudumc en deed tevens een clinical research fellowship aan Northwestern University in Chicago. Zij combineerde haar promotieonderzoek met de opleiding tot dermatoloog, het voorzitterschap van de landelijke vereniging voor arts-assistenten dermatologie (VADV) en de opleiding tot Mohs-chirurg.
Bron: