Op 25 januari promoveerde arts-onderzoeker dr. Laurens van Kleef aan de Erasmus Universiteit op zijn onderzoek naar leververvetting. Daarin toont hij aan dat studiedeelnemers met leververvetting dagelijks iets minder bewegen en dat dagelijks een kwartiertje extra beweging al helpt om leververvetting tegen te gaan.
Leververvetting komt voor bij ongeveer 1 op de 3 mensen en hangt nauw samen met overgewicht. Naar schatting is bij 10% van hen al lichte leverschade ontstaan zonder dat ze dat merken.
Voor zijn onderzoek gebruikte Van Kleef gegevens over 45-plussers uit de ERGO-studie. Zo’n 700 studiedeelnemers droegen 7 dagen een hardloophorloge dat hun lichaamsbeweging monitorde. Gemiddeld bewogen zij 245 minuten per dag, waarvan 20 minuten intensieve, 75 minuten middelzware en 150 minuten lichte beweging. Vervolgens bestudeerde Van Kleef leverscans van de deelnemers en vond dat deelnemers zonder leververvetting dagelijks net iets meer bewogen (252 minuten) dan degenen met leververvetting (236 minuten). Een verschil van maar 16 minuten en de verhouding tussen lichte, middelmatige en intensieve beweging maakte daarbij niet uit.
Van Kleef adviseert daarom om wat meer te bewegen. Het voordeel is dat leververvetting omkeerbaar is, net als beginnende leverschade; het verdwijnt vaak als de energiebalans zich herstelt. Beginnen met meer bewegen heeft dus altijd zin.
Bron: