Op maandag 19 september verdedigt Anne-Els van de Logt haar proefschrift getiteld ‘Towards personalized therapy in membranous nephropathy’ aan de Radboud Universiteit. Hierin toont zij aan dat de behandeling van membraneuze nefropathie op een veilige en effectieve manier gepersonaliseerd kan worden.
Membraneuze nefropathie is de meest voorkomende oorzaak van het nefrotisch syndroom op volwassen leeftijd. Sinds 2009 is bekend dat 70-80% van de patiënten met membraneuze nefropathie antistoffen heeft tegen de M-type fosfolipase A2 receptor (aPLA2Rab). Door de ontdekking van deze antistoffen is een nierbiopt niet altijd meer nodig kan het beloop van membraneuze nefropathie beter worden voorspeld.
De standaardbehandeling met cyclofosfamide en prednison in de eerste 6 tot 12 maanden werkt goed om terminaal nierfalen tegen te gaan, maar geeft ook veel bijwerkingen. Van de Logt en haar collega’s onderzochten hoe de behandeling met cyclofosfamide en prednison op geleide van de aPLA2Rab-titer veilig en effectief geïndividualiseerd kan worden.
Van de Logt schreef haar proefschrift onder begeleiding van promotor prof. dr. J.F.M. Wetzels en copromotor dr. J.M. Hofstra. Ze werkt nu als nefroloog in het Radboudumc, waar zij verder werkt aan het onderzoek naar membraneuze nefropathie.
Bron: