In de afgelopen jaren heeft er binnen de nefrologie een verschuiving plaatsgevonden richting samen beslissen en het belang van patiëntgerapporteerde uitkomsten voor patiënten met eindstadium nierfalen. Dat concludeert arts-onderzoeker Anita van Eck van der Sluijs uit haar promotieonderzoek in het UMC Utrecht.
Bij de keuze voor een behandeling voor terminale nierinsufficiëntie – niertransplantatie, dialyse of conservatieve behandeling – is er de laatste jaren meer aandacht voor gedeelde besluitvorming, ofwel samen beslissen. Het onderzoek van Van Eck van der Sluijs laat zien dat betrokkenheid van zorgverleners en beschikbaarheid van effectieve zorgsystemen, met daarin goede praktijkvoorbeelden, belangrijk zijn voor een optimale patiëntenvoorlichting en samen beslissen.
Daarnaast toont ze aan dat ‘traditionele’ klinische uitkomsten verschillen tussen hemodialyse en peritoneale dialyse, met een hoger bloedingsrisico bij hemodialysepatiënten en een hoger risico op ziekenhuisopname voor peritoneale dialysepatiënten, vooral door infecties. Een belangrijke patiëntgerapporteerde uitkomst is gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven, maar het effect van de verschillende dialysemodaliteiten op deze uitkomst is nog onbekend.
Van Eck van der Sluijs schreef haar proefschrift getiteld ‘End-stage kidney disease: towards shared decision-making and patient-reported outcomes’ onder begeleiding van promotor prof. dr. M.C. Verhaar en copromotoren dr. A.C. Abrahams en dr. B.C. van Jaarsveld, allen van het UMC Utrecht.
Bron: