Op 31 mei promoveerde Rogier Goetgebuer aan de Erasmus Universiteit op zijn onderzoek naar de impact van virale infecties en de complicaties daarvan bij patiënten met inflammatoire darmziekten (IBD). Ook onderzocht hij de vaccinatierespons binnen deze patiëntenpopulatie.
Als (zeldzaam) gevolg van het gebruik van immuunsuppressiva kunnen verschillende virussen, zoals EBV, CMV en HPV, leiden tot ernstige opportunistische infecties. In theorie zouden immuungecompromitteerde vrouwen met IBD en HPV een verhoogd risico kunnen hebben op persisterende infectie en vervolgens baarmoederhalskanker.
Goetgebuer vond in een IBD-cohort een hoger detectiepercentage van hooggradige cervicale intra-epitheliale neoplasie (CIN) en baarmoederhalskanker dan in een gematched controlecohort uit de algehele populatie. Vrouwen met IBD hadden vaker terugkerende afwijkingen en ontwikkelden sneller CIN. Naast IBD-specifieke ziektekenmerken, zoals jonge leeftijd bij ontstaan van IBD en ileocolonische en/of ziektelocatie in de bovenste tractus digestivus bij de ziekte van Crohn, bleek blootstelling aan immuunmodulatoren (thiopurines,methotrexaat) het baarmoederhalskankerrisico te verhogen. Dat was niet het geval voor cumulatieve blootstelling aan biologicals.
In het laatste deel van zijn proefschrift beschrijft Goetgebuer de resultaten van zijn studies omtrent immuunrespons na griep- en SARS-CoV-2-vaccinaties bij immuungecompromitteerde patiënten. Hij schreef zijn proefschrift getiteld ’Viral Infections and Complications in Inflammatory Bowel Disease‘ onder begeleiding van prof. dr. Janneke van der Woude en dr. Annemarie de Vries.
Bron: