Op 30 juni verdedigde arts-onderzoeker Anne-Marieke van Dijk haar proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam. In dit proefschrift beschrijft zij haar onderzoek naar de accuratesse van niet-invasieve levertesten om niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) te diagnosticeren en groeperen in verschillende populaties en klinische omgevingen.
Wereldwijd stijgt de prevalentie van NAFLD en daarmee komen ook ernstige leverfibrosestadia, waaronder NAFLD-fibrose, cirrose en hepatocellulair carcinoom steeds vaker voor. Omdat het stadium van leverfibrose lineair geassocieerd met sterfterisico, is het belangrijk dat er richtlijnen ontwikkeld worden met diagnostische algoritmes en niet-invasieve testen om de alertheid op en het management van NAFLD te verbeteren en om die patiënten te identificeren die een hoog risico hebben op het ontwikkelen van ernstige fibrose.
Het onderzoek van Van Dijk wees uit dat er een breed spectrum aan niet-invasieve levertesten bestaat en dat die testen mogelijk verschillend presteren bij verschillende etniciteiten. Juist daarom is het belangrijk om voor iedere individuele patiënt de juiste test te selecteren en dit selectieproces zou geïmplementeerd moeten worden in (toekomstige) NAFLD-zorgpaden.
Van Dijk schreef haar proefschrift getiteld ‘Navigating NAFLD Non-invasively. Ingredients to shape future care paths in non-alcoholic fatty liver disease’ onder begeleiding van promotor prof. dr. M. Nieuwdorp en copromotor dr. A.G. Holleboom.
Bron: