De genezing van brandwonden is ingewikkelder dan normale wondgenezing. Dit blijkt uit onderzoek van Patrick Mulder, wetenschapper bij de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland en promovendus in het Radboudumc. Hij ontwikkelde een model om beter onderzoek te doen naar brandwonden.
Bij veel brandwondenpatiënten ontstaat er na het oplopen van brandwonden een heftige ontstekingsreactie. Dat belemmert de genezing. Om deze reactie goed te begrijpen, heeft Mulder daarom eerst de ‘normale’ reactie van het immuunsysteem op een wond vergeleken met de reactie bij patiënten met brandwonden.
Hij bestudeerde bloed en wondweefsel van patiënten en onderzocht of er een verschil was tussen de reacties van het immuunsysteem, waaronder monocyten en T-cellen. In een normale situatie zijn monocyten een aantal dagen aanwezig. Bij brandwonden zijn die veel langer aanwezig, vaak enkele weken. Dit heeft een negatieve invloed op het herstel.
Verder verbeterde Mulder samen met collega’s een bestaand model voor brandwonden. Hiermee kan de reactie van het immuunsysteem na brandwonden gedeeltelijk in het laboratorium worden nagebootst. In het oude model ontbrak het immuunsysteem, een cruciaal onderdeel om het model geschikt te maken voor wetenschappelijk onderzoek naar brandwonden. Door deze verbetering zijn ook minder proefdieren nodig.
Bron: