Kinderen met juveniele idiopathische artritis (JIA) hebben een hoger risico op psychiatrische aandoeningen in vergelijking met leeftijdsgenoten. Deze associatie werd vooral gezien voor de diagnoses depressie en aanpassingsstoornis en was niet afhankelijk van de sociaaleconomische status van de ouders.
Eerdere studies hebben aangetoond dat patiënten met JIA een minder goede mentale gezondheid en een verhoogd risico op psychiatrische aandoeningen hebben. De sociaaleconomische status (SES) van de ouders zou daarbij – net als bij andere chronische aandoeningen – een rol kunnen spelen. Het doel van deze studie was om verschillen in psychiatrische morbiditeit te onderzoeken tussen kinderen met JIA en hun leeftijdsgenoten in de Deense bevolking. Ook werd onderzocht of sociaaleconomische factoren, leeftijd bij diagnose of ernst van de ziekte invloed hadden op de associatie tussen JIA en het risico op psychiatrische aandoeningen.
Hiervoor werden kinderen met JIA, geboren tussen 1995 en 2014, geïdentificeerd in de Deense nationale registers. Op basis van geboorteregisters werden willekeurig 100 voor leeftijd en geslacht gematchte kinderen per JIA-patiënt geselecteerd. Het einde van de follow-up was de datum van een psychiatrische diagnose, overlijden, emigratie of 31 december 2018.
Er werden 2.086 kinderen met JIA geïdentificeerd met een gemiddelde leeftijd bij diagnose van 8,1 jaar. Kinderen met JIA hadden een 17% hoger risico op een psychiatrische diagnose in vergelijking met de referentiegroep (aangepaste HR 1,17; 95%-BI 1,02-1,34). Relevante associaties werden alleen gevonden voor depressie en aanpassingsstoornissen. Stratificatie van de analyse voor SES toonde geen modificerend effect van deze factor.
Bron:
Pedersen MJ, Høst C, Hansen SN, et al. Psychiatric morbidity is common among children with juvenile idiopathic arthritis – a national matched cohort study. J Rheumatol. 2023 Jun 15. Online ahead of print.