Het is onderzoekers van het Radboudumc gelukt om tijdens radioembolisatie bij een patiënt met levertumoren de microsferen live de lever te zien instromen. Voor zover bekend is dit de eerste keer wereldwijd dat dit gelukt is. De onderzoekers beschrijven de techniek in Cancers.
Wanneer patiënten met leverkanker worden behandeld met radioembolisatie, worden de tumoren van binnenuit bestraald door kleine radioactieve bolletjes (microsferen) in de leverslagader te spuiten. Tot nu toe konden deze microsferen tijdens de behandeling niet gevolgd worden, vertelt Frank Nijsen van de afdeling Medische Beeldvorming van het Radboudumc. Daardoor is het mogelijk dat te weinig microsferen naar een tumor stromen, de stralingsdosis te laag blijft en niet het gewenste effect wordt bereikt.
Nijsen en collega’s hebben daarom een behandeling ontwikkeld op basis van radioactieve holmiumbolletjes. Die bolletjes zijn paramagnetisch, waardoor ze met een MRI-scan zichtbaar gemaakt kunnen worden. De afgelopen jaren hebben de Nijmeegse onderzoekers een methode ontwikkeld om de bolletjes toe te dienen, terwijl de patiënt in een MRI-scanner ligt. In het artikel in Cancers beschrijven ze dat deze aanpak is gelukt.
Een volgende stap is om te evalueren of de verspreiding van de holmiumbolletjes aan de hand van de MRI-beelden, tijdens de procedure bijgestuurd kan worden. Hiermee ligt de weg open voor een meer persoonsgerichte aanpak van levertumoren.
Bronnen:
Roosen J, Arntz MJ, Janssen MJR, et al. Development of an MRI-Guided Approach to Selective Internal Radiation Therapy Using Holmium-166 Microspheres. Cancers (Basel). 2021;13:5462.