Een nieuwe bloedtest kan de terugkeer van multipel myeloom (MM) een jaar eerder opsporen dan de huidige standaard bloedtest. De ontwikkelde meting is een factor 1000 keer gevoeliger. Dat blijkt uit een studie van het Radboudumc bij 40 patiënten.
In Nederland krijgen ongeveer 1300 mensen per jaar MM. De helft van de patiënten reageert zo goed op behandeling dat de ziekte daarna niet meer te meten is in het bloed. Helaas komt de ziekte wel bijna altijd terug.
Om te bepalen wanneer de ziekte is gerecidiveerd, is de standaardtest nu een meting op een beenmergbiopt. Dat is een invasieve methode, die daardoor niet regelmatig kan worden uitgevoerd. Daarbij is de uitslag niet helemaal betrouwbaar. Er bestaat ook een bloedtest, maar die is veel minder gevoelig.
Onderzoekers van het Radboudumc hebben samen met collega’s van het Erasmus MC een bloedtest ontwikkeld die 1000 keer gevoeliger is dan de huidige bloedtest. Zij laten in een studie met 40 patiënten zien dat ze met hun test al een jaar eerder kunnen aantonen dat het aantal kankercellen weer toeneemt, ten opzichte van de huidige standaard bloedtest. Voor de nieuwe bepaling is minder dan een druppel bloed nodig.
Bron: