Uit een lange termijn follow-upstudie bij meer dan 7000 deelnemers aan de ZOE-50/70-studies die op een gemiddelde leeftijd van 67 jaar werden gevaccineerd met een recombinant zostervaccin met adjuvans, blijkt dat de effectiviteit tegen herpes zoster hoog blijft tot jaar 7 na vaccinatie.
In deze lopende follow-upstudie werden de effectiviteit en de immuunrespons op lange termijn onderzocht bij volwassenen die in de ZOE-50-/70-studies waren gevaccineerd met het op glycoproteïne E (gE) gebaseerde recombinant zostervaccin (RZV) met adjuvans op een leeftijd ≥ 50 jaar. 5 jaar na de 2 vaccinatiedoses kregen de deelnemers de mogelijkheid om mee te doen aan een lange termijn follow-upstudie waarin de effectiviteit, immunogeniciteit en veiligheid van RZV gedurende nog eens 6 jaar werden beoordeeld. In Clinical Infectious Diseases zijn nu de resultaten van een interim-analyse gepubliceerd, gebaseerd op data verzameld na ten minste 2 van de 6 extra jaren follow-up.
Van de 7413 personen die deelnamen aan de langetermijnbeoordeling van de werkzaamheid, werden er 7277 (gemiddelde leeftijd bij vaccinatie 67,2 jaar), 813 en 108 opgenomen in de cohorten waarin respectievelijk de effectiviteit tegen herpes zoster (HZ), humorale immuunrespons en celgemedieerde immuunrespons werden beoordeeld. De effectiviteit van RZV tegen HZ was 84,0% (95%-BI 75,9-89,8) vanaf het begin van de follow-upstudie en 90,9% (95%-BI 88,2-93,2) vanaf vaccinatie in ZOE-50/70. De jaarlijkse schattingen van de werkzaamheid van het vaccin waren > 84% voor elk jaar sinds vaccinatie en bleven stabiel tijdens deze interim-analyse. Geometrisch gemiddelde concentraties van anti-gE-antilichamen en mediane frequenties van gE-specifieke CD4[2+]-T-cellen bereikten een plateau dat ongeveer 6 maal hoger was dan het niveau voorafgaand aan vaccinatie.