Een veelbelovende behandeling met stamcellen bij patiënten met de ziekte van Sjögren die last hebben van xerostomie, kan verder ontwikkeld worden. Het Sjögren Expertise Centrum en de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie van het UMCG kregen hiervoor een subsidie van 500.000 euro van ReumaNederland.
De ziekte van Sjögren is een auto-immuunziekte die met name de speeksel- en traanklieren aantast. Het merendeel (93%) van de patiënten heeft last van xerostomie. Hoewel de speekselklieren van mensen met Sjögren meestal veel afweercellen bevatten, is er geen duidelijk verband tussen het aantal afweercellen en de speekselproductie. Er moet dus een andere oorzaak zijn voor verminderde speekselproductie. Dit blijkt uit het feit dat afweerremmende geneesmiddelen maar een beperkt effect lijken te hebben op xerostomie.
Recent hebben de onderzoekers hiervoor een mogelijke verklaring ontdekt. Mensen met de ziekte van Sjögren hebben namelijk weinig tot geen stamcellen meer in hun speekselklieren. Recent is het gelukt om nieuwe speekselklierstamcellen te maken uit embryonale stamcellen. Het doel is om de komende 5 jaar een speekselklierstamceltherapie te ontwikkelen en de veiligheid uitgebreid te testen. Hiermee zullen cruciale stappen worden gezet naar een breed toepasbare therapie voor xerostomie bij mensen met Sjögren.
Bron: