De richtlijn Astma bij kinderen is aangepast op basis van nieuwe wetenschappelijk inzichten. De richtlijn is voor zorgverleners betrokken bij de zorg voor kinderen tot 18 jaar met (een verdenking op) (acuut) astma in de tweede lijn.
Acuut astma is een plotselinge toename van de klachten die niet overgaan na het toedienen van medicijnen. Net als in de recent herziene richtlijn Longaanval astma wordt niet meer over ‘exacerbatie’ gesproken, maar over ‘longaanval’.
Het gebruik van een NO-meting in de uitademingslucht kan volgens de herziene richtlijn niet worden gebruikt om de diagnose astma vast te stellen. Ook is er niet genoeg bewijs dat inhalatiecorticosteroïden (ICS) of leukotriëenreceptorantagonisten (LTRA) goed werken bij kinderen jonger dan 6 jaar.
De bewijzen dat immunotherapie goed werkt bij kinderen met allergisch astma zijn niet sterk. Daarom is het belangrijk om samen met de patiënt en ouders goed te kijken naar de voordelen, de bijwerkingen en hoe belangrijk het is dat de therapie goed wordt gevolgd.
Bij een longaanval is het advies om de medicijnen te geven met een voorzetkamer. Als iemand ernstig benauwd is, als de benauwdheid lang duurt, of niet voldoende reageert op puffen, dan kan verneveling een optie zijn.
Bron: