Voor het eerst sinds 2016 werden in 2023 minder voedselinfecties in Nederland gemeld dan in het jaar ervoor. Het aantal uitbraken daalde van 1.173 in 2022 naar 911 in 2023. Het aantal zieken nam af van 4.505 naar 3.500.
De oorzaak van een uitbraak door voedsel blijft vaak onbekend. Dat komt omdat het niet altijd duidelijk is welk voedselproduct besmet was. Of het blijft onduidelijk welke ziekteverwekker de klachten veroorzaakt. Als de oorzaak wel bekend is, zorgen de bacteriën Salmonella en Campylobacter het vaakst voor een uitbraak.
De meldingen van uitbraken van voedselinfecties komen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en GGD’en. Het RIVM combineert deze meldingen om er onderzoek naar te doen.
In 2023 was er een grote uitbraak met Salmonella, waarschijnlijk door het eten van besmette eieren. Bij de GGD’en werden meer dan 160 patiënten met salmonellose gemeld, die hiervoor zorg hadden gezocht. In werkelijkheid was het aantal zieken veel hoger, omdat de meeste geïnfecteerde mensen geen medische zorg nodig hadden. Uit onderzoek naar de oorzaak van de uitbraak bleek dat besmette eierschalen waren verwerkt in diervoeder, waardoor kippen besmet raakten.
Bron: