Het proefschrift van Nora Wolff biedt inzicht in de samenstelling en het functioneren van het darm- en longmicrobioom tijdens inflammatie en infecties in de longen. Zo blijkt er een wederzijdse invloed te zijn tussen deze micro-organismen en de gastheerrespons op Klebsiella pneumoniae-pneumonie en een LPS-geïnduceerde ontsteking.
Lange tijd werd gedacht dat bacteriën alleen maar schade veroorzaken. Inmiddels is bekend dat micro-organismen niet altijd schadelijk zijn, maar ook een belangrijke rol kunnen spelen bij de bescherming en het functioneren van het menselijk lichaam.
Wolff en collega’s hebben zich gericht op het microbioom in de darm en in de longen en de darm-long-as in muismodellen voor K. pneumoniae-infectie. Ze vonden dat de samenstelling van de darmmicrobiota aanzienlijk varieerde tussen dieren van verschillende leveranciers, maar dat dat weinig invloed had op de experimentele uitkomsten.
Als muizen voorafgaand aan een pulmonale challenge met LPS antibiotica kregen, bleek dat een immuunmodulerend effect op de experimentele uitkomst te hebben. Verder vonden de onderzoekers dat tijdens een K. pneumoniae-pneumonie en sepsis de longmicrobiota van de muizen in de loop van de tijd veranderde.
Deze studies bieden nieuwe inzichten in de wijze waarop de micro-organismen in het lichaam functioneren en veranderen tijdens een bacteriële pneumonie.
Bron:
Wolff NS. Unraveling the role of the gut and lung microbiome in pulmonary infection and inflammation. Proefschrift, Universiteit van Amsterdam, 6 april 2022.