Onderzoekers van de afdeling MDL van het LUMC ontdekten dat kankergeassocieerde fibroblasten (CAF’s) al vroeg in de ontwikkeling van darmkanker kunnen bijdragen aan het ingroeien van kankercellen in de darmwand. Hun resultaten kunnen in de toekomst mogelijk onnodige darmoperaties voorkomen.
Dankzij het bevolkingsonderzoek worden sinds 2014 steeds vaker T1-colorectaal carcinomen (T1CRC’s) ontdekt. De behandeling van deze tumoren is complex omdat ze ondanks het vroege stadium al kunnen uitzaaien buiten de darmwand, bijvoorbeeld naar de lymfeklieren. Een darmsparende verwijdering van de tumor is dan niet afdoende en een grote darmoperatie is nodig.
T1CRC-uitzaaiingen zijn niet goed zichtbaar tijdens coloscopieën en op scans en het is lastig te bepalen welke patiënten baat hebben bij een operatie. Daarom wordt de kans op uitzaaiingen ingeschat op basis van microscopische tumorkenmerken, maar dit is onnauwkeurig: ruim 80% van de patiënten blijkt achteraf geen uitzaaiingen te hebben en had dus geen operatie nodig gehad.
De LUMC-wetenschappers ontdekten dat CAF’s – net als bij gevorderde darmkankers – in vroege darmkankers kunnen bijdragen aan het ingroeien en verspreiden van kankercellen. Omdat er allerlei verschillende CAF-subtypes bestaan, onderzoeken ze nu met geavanceerde technieken welke subtypes hiervoor precies verantwoordelijk zijn. Als dat bekend is kan het aantal darmoperaties voor T1CRC’s hopelijk worden teruggedrongen.
Bron: