In het pas gelanceerde landelijke PROMISE-project gaat hoofdonderzoeker prof. dr. Martin de Borst (UMCG) uitzoeken of de recent op de markt gekomen kaliumbinder patiromeer de behandeling van nierschade kan verbeteren. De onderzoekers hopen dat toevoegen van het nieuwe middel aan de bestaande behandeling tot goede resultaten leidt.
Bij veel patiƫnten met chronische nierschade staat hyperkaliƫmie een optimale behandeling in de weg. De RAS-blokkers die zij in principe standaard krijgen, hebben namelijk als (bekende) bijwerking dat ze de serumkaliumconcentratie verhogen. In de praktijk is het daarom schipperen met de dosering van RAS-blokkers.
Dat de nieuwe kaliumbinder werkt is bekend, maar de vraag is of het ook werkt als de dosering van RAS-blokkers wordt opgehoogd. Dat is waar het PROMISE-onderzoek om draait. De Borst en collegaās hopen en verwachten dat ze de stijging van het kalium teniet kunnen doen met patiromeer. In tegenstelling tot de vorige generatie kaliumbinders kost het voor patiĆ«nten weinig moeite om dit middel langere tijd te gebruiken.
Op de Nationale Workshop Nefrologie in december 2023 vond de kick-off van PROMISE (Potassium correction for RAAS optimization in chronic kidney disease) plaats. De eerste resultaten van het onderzoek, dat mogelijk wordt gemaakt door CSL Vifor, Health~Holland en de Nierstichting, worden verwacht in 2026.
Bron: