Het UMC Groningen en het Amerikaanse bedrijf SHINE krijgen een subsidie van 10,5 miljoen euro voor de ontwikkeling van nucleaire kankergeneesmiddelen in een nieuw te bouwen isotopenfabriek in Veendam.
De subsidie is vooral bedoeld om toepassingen met terbium-isotopen mogelijk te maken. Deze kunnen worden ingezet bij de opsporing en behandeling van uitgezaaide kanker. Terbium-isotopen kunnen zich hechten aan tumorcellen om ze vervolgens kapot te stralen.
Om deze terbium-isotopen te maken zijn een deeltjesversneller en een neutronenbron nodig. Voordat deze isotopen in de patiëntenzorg toegepast kunnen worden, moet nog veel onderzoek plaatsvinden. Dit gaat jaren duren en gebeurt in 4 fases, uiteindelijk ook in de kliniek. Het UMC Groningen gaat een groot deel van dit onderzoek uitvoeren.
Van terbium-161 is aangetoond dat het de levensduur van kankerpatiënten kan verlengen, de levenskwaliteit kan verbeteren en minder bijwerkingen heeft. Andere terbium-isotopen bieden ook mogelijkheden voor diagnostische en therapeutische toepassingen. De onderzoekers verwachten dat dit soort medicijnen effectiever zijn dan de middelen die nu op de markt zijn.
In de nieuwe fabriek in Veendam worden deze medische isotopen straks geproduceerd. Dat maakt Nederland minder afhankelijk van buitenlandse producenten.
Bron: