De eerste resultaten van een studie uitgevoerd door onderzoekers van het LUMC en de Universiteit van Illinois suggereren dat blootstelling aan niet-tyfeuze Salmonella het risico op darmkanker kan verhogen. De bevindingen zijn gepubliceerd in Cell Reports Medicine.
Mensen worden vaak blootgesteld aan niet-tyfeuze Salmonella, vooral via vee en consumptie van bijvoorbeeld eieren en vlees. Infecties met de bacterie komen dan ook vaak voor: wereldwijd veroorzaken deze jaarlijks tot zo’n 153 miljoen gevallen van diarree en braken.
Niet-tyfeuze Salmonella-infecties verlopen vaak mild en worden dan niet opgemerkt, maar wel herkend door het immuunsysteem. Het vermoeden bestaat dat bij herhaalde milde bacteriële infecties de kans groter is dat een bacterie cellen binnendringt en manipuleert die door een eerdere infectie al stappen hebben gezet in de ontwikkeling van kanker.
De onderzoekers bepaalden het percentage onopgemerkte infecties door antilichamen tegen niet-tyfeuze Salmonella te meten in meer dan 100 bloedmonsters en ontdekten dat mensen die darmkanker ontwikkelden inderdaad vaker waren blootgesteld aan milde Salmonella-infecties.
Bovendien konden ze bij muizen in darmtumoren Salmonella detecteren (na infectie) en vonden ze dat meerdere milde infecties de groeisnelheid van deze darmtumoren verhoogden.
Het is haast onmogelijk om Salmonella-infecties volledig te vermijden, maar blootstelling aan de bacterie kan wel worden beperkt door goede hygiëne tijdens de voedselbereiding.
Bron: