Health~Holland heeft bijna 800.000 euro toegekend aan een publiek-privaat samenwerkingsverband van het UMC Utrecht, Artizan Biosciences (VS) en MicroViable Therapeutics (Spanje) om te ontrafelen hoe darmbacteriën kunnen worden benut om immuuntherapie tegen kanker te verbeteren.
Immuuncheckpointremmers (ICI) maken de behandeling van een toenemend aantal uitgezaaide kankers mogelijk. Verrassend genoeg speelt het microbioom een belangrijke rol in het succes van deze therapie, wat suggereert dat een wisselwerking tussen het immuunsysteem en darmbacteriën mede bepaalt hoe hard en effectief de tumor door afweercellen wordt aangevallen. Ook wordt aangenomen dat de samenstelling van de darmbacteriën een belangrijke factor is voor de toxiciteit.
De onderzoekers willen nu bacteriesoorten en onderliggende mechanismen blootleggen die van invloed zijn op zowel het resultaat van ICI-therapie als op de toxiciteit van de behandeling. Het project zal worden geleid door dr. Marcel de Zoete, universitair hoofddocent bij de afdeling Medische Microbiologie van het UMC Utrecht.
Hiervoor zal een grote biobank van patiëntmateriaal van kankerpatiënten dat is verzameld zowel vóór als tijdens ICI-therapie worden onderzocht, zullen immuunactiverende bacteriën worden geïdentificeerd en geïsoleerd en zullen moleculaire mechanismen worden ontrafeld met behulp van diverse in vitro en in vivo modellen.
Bron: