De darmbacterie E. coli is meestal niet gevaarlijk, maar een bepaalde variant – de shigatoxine producerende E. coli (STEC) – kan in sommige gevallen het hemolytisch uremisch syndroom (HUS) veroorzaken, vooral bij jonge kinderen. Meer kennis en bewustzijn over STEC is daarom van groot belang.
Het door STEC geproduceerde shigatoxine leidt bij sommige patiënten tot ernstige diarree, die gepaard gaat met bloedingen in de darmen. Na gemiddeld 4 dagen gaan de klachten vanzelf over, maar bij 15-20% van de patiënten (vooral kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar) ontstaat HUS, tot 2 weken na aanvang van de diarree. Hierbij treedt een trias van symptomen op: hemolytische anemie, trombocytopenie en (acute) nierinsufficiëntie.
Kindernefroloog prof. dr. Nicole van de Kar (Radboudumc) schreef een overzichtsartikel over dit onderwerp samen met 2 collega’s uit Saint-Louis (VS) en Calgary (Canada), waar afgelopen september een grote uitbraak was van E. coli op 11 kinderdagverblijven. Hierin benadrukken ze dat het belangrijk is dat zorgverleners alert zijn bij grote uitbraken. Tijdige herkenning en (symptomatische) behandeling is van groot belang, juist omdat HUS zo zeldzaam is en omdat geïnfecteerde kinderen vaak eerst beter worden voordat ze achteruitgaan. Het artikel werd gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.
Bron: