Uit een 20 jaar lopende studie van het LUMC blijkt dat een jaarlijkse screening van mensen met een erfelijk verhoogd risico op alvleesklierkanker leidt tot vroegere opsporing en een betere overleving. De onderzoekers keken specifiek naar mensen met de p16-Leiden-mutatie, die relatief veel voorkomt in de regio Leiden.
Pancreascarcinoom heeft een slechte prognose, wat kan verbeteren door het zo vroeg mogelijk opsporen van tumoren. Daarom is 20 jaar geleden in het LUMC een screeningsprogramma opgezet voor mensen met een verhoogd risico op pancreaskanker. Tot nog toe was onbekend of een dergelijke screening voor deze groep zinvol is.
De screening bestaat uit een jaarlijkse MRI-scan en wordt alleen aangeboden aan mensen met p16-Leiden-mutatie, waardoor de kans op pancreascarcinoom met 20% toeneemt. In het 20 jaar lopende screeningsprogramma is gevonden dat het jaarlijks screenen van deze mensen zinvol is. Meer dan 80% van de deelnemers bij wie alvleesklierkanker werd gevonden, kon geopereerd worden. In de algemene bevolking is dit slechts bij 20% van de patiënten mogelijk, doordat de tumor vaak al te groot of gemetastaseerd is.
Daarnaast was de gemiddelde overleving 5 jaar na diagnose onder deelnemers 32%, terwijl dit in de algemene bevolking slechts 5% is. Deze resultaten, die in JCO verschenen, laten zien dat screening leidt tot de opsporing van kanker in een vroeger stadium en gepaard gaat met een betere overleving.
Bronnen:
Klatte DCF, Boekestijn B, Wasser MNJM, et al. Pancreatic Cancer Surveillance in Carriers of a Germline CDKN2A Pathogenic Variant: Yield and Outcomes of a 20-Year Prospective Follow-Up. J Clin Oncol. 2022:JCO2200194.