Het doelgerichte middel selumetinib maakt T-cel acute lymfatische leukemie (T-ALL) gevoeliger voor de behandeling met steroïden. Dat blijkt uit onderzoek van Jordy van der Zwet, die 4 april jl. promoveerde aan de Universiteit Utrecht.
Een op de vijf kinderen met T-ALL ontwikkelt een recidief. Bij deze kinderen werkt chemotherapie vaak niet meer en hun prognose is slecht. Sommige nieuwe therapieën voor T-ALL lijken beter te werken wanneer ze als combinatiebehandeling worden gegeven, bijvoorbeeld met steroïden zoals prednisolon. In zijn promotieonderzoek bekeek Van der Zwet, promovendus in de Meijerink groep van het Prinses Máxima Centrum, manieren om de gevoeligheid voor steroïden bij T-ALL te behouden of te verhogen.
Hij ontdekte dat het MAPK-ERK-pathway cruciaal is bij ongevoeligheid voor steroïden bij T-ALL. Dit pathway schakelt het BIM-eiwit uit, dat er normaal gesproken voor zorgt dat cellen niet overleven. Maar bij T-ALL met een actief MAPK-ERK-pathway doen ze dat wel, en worden de cellen ongevoelig voor steroïden. Selumetinib blijkt de functie van het BIM-eiwit te repareren, waardoor de T-ALL-cellen doodgaan. Dit effect was nog sterker bij leukemiecellen behandeld met zowel selumetinib als een steroïd zoals prednisolon.
Bron: