In de jaren na het verwijderen van vergevorderde ‘serrated’ poliepen uit de dikke darm, hebben patiënten meer risico op darmkanker dan eerder werd aangenomen. Dat ontdekten onderzoekers van Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam.
Tot nu toe werd aangenomen dat vergevorderde adenomen de belangrijkste risicofactor zijn voor darmkanker, maar nu blijkt dat ook vergevorderde ‘serrated’ poliepen (relatief groot en/of met onrustige cellen) een verhoogd risico geven. Dit ontdekten de onderzoekers op basis van de analyse van ruim 250.000 darmonderzoeken uit het bevolkingsonderzoek darmkanker. Ze vonden dat de aanwezigheid van vergevorderde adenomen alleen een verhoogd darmkankerrisico gaf als ze voorkwamen in combinatie met vergevorderde serrated poliepen. Het risico was ook verhoogd bij alleen vergevorderde serrated poliepen, vergeleken met deelnemers die geen poliepen hadden.
In wetenschappelijk onderzoek en richtlijnen lag de nadruk altijd op de aanwezigheid van adenomen, maar nu is duidelijk dat hoogrisico serrated poliepen ook een belangrijke bijdrage leveren aan het ontstaan van darmkanker, vooral in de eerste jaren na het verwijderen ervan. Door deze bevindingen kan nu beter ingeschat worden wat het darmkankerrisico is voor iedere patiënt met poliepen en kunnen patiënten dus gerichter worden uitgenodigd voor controles. Het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet eClinicalMedicine.
Bron: