Frontotemporale dementie (FTD) en andere soorten neurodegeneratieve aandoeningen kunnen mogelijk in de toekomst worden opgespoord in de retina, zo blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC.
De onderzoekers ontdekten dat dezelfde veranderingen in eiwitten die na overlijden in de hersenen van patiënten met neurodegeneratieve aandoeningen worden gevonden, ook zichtbaar waren in de retina van deze patiënten.
Het onderzoeksteam verzamelde in samenwerking met de Nederlandse Hersenbank ogen van donoren met neurodegeneratieve aandoeningen, waaronder FTD (n = 8). Ze maakten dwarsdoorsneden van de retina en oogzenuw en kleurden deze met antilichamen tegen verschillende eiwitten waarvan bekend is dat ze stapelen bij neurodegeneratieve aandoeningen. Eén ervan was TDP-43, waarvan accumulatie typerend is voor FTD. Ze bekeken vervolgens of eiwitstapeling ook had plaatsgevonden in de retina of oogzenuw.
In de retina van mensen met FTD was eiwitstapeling van TDP-43 zichtbaar. Tot nu toe kon FTD alleen na het overlijden van een patiënt met zekerheid worden vastgesteld door middel van autopsie. Volgens de auteurs maakt deze bevinding het in de toekomst misschien mogelijk om FTD al tijdens het leven vast te stellen met een oogscan. Dit helpt patiënten zich beter voor te bereiden op hun latere leven, maar het opent ook deuren voor vroegtijdige deelname aan wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelingen en geneesmiddelen voor dementie.
Bron:
Hart de Ruyter FJ, Evers MJAP, Morrema THJ, et al. Neuropathological hallmarks in the post-mortem retina of neurodegenerative diseases. Acta Neuropathol. 2024;148:24.