Hersenonderzoekers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht hebben een link gevonden tussen meer actieve slaap bij te vroeg geboren baby’s, en een betere ontwikkeling van de witte stof in hun hersenen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Journal of Neuroscience.
De studie gebruikte machine learning om slaappatronen bij te vroeg geboren baby’s te analyseren. Het team ontwikkelde een algoritme dat herkent in welke fase van de slaap een baby zich bevindt. Dit algoritme maakt gebruik van gegevens over de hartslag en ademhalingsfrequentie die op neonatale intensive care-afdelingen (NICU’s) standaard in de gaten worden gehouden.
De onderzoekers ontdekten dat er inderdaad een relatie lijkt te zijn tussen een hoger percentage actieve slaap bij te vroeg geboren baby’s en meer witte stof in de hersenen op het moment van de uitgerekende datum.
Het onderzoeksteam wil de slaap van te vroeg geboren baby’s op de NICU in de toekomst beter gaan bewaken, met behulp van de geavanceerde slaapmonitoring die ze hebben ontwikkeld. Hopelijk kunnen in de toekomst uitstelbare medische interventies alleen worden gedaan op een moment dat een baby niet in zijn of haar actieve slaap zit. Op die manier wil het team onderzoeken of kwalitatief goede slaap inderdaad zorgt voor een betere hersenontwikkeling.
Bron: