Slechte prognose bij hoogrisico HR+/HER2- borstkanker

Delen via:

Jaarlijks krijgen 1.200 vrouwen in Nederland de diagnose hoogrisico HR+/HER2- borstkanker. Deze patiënten hebben een slechte prognose: 1 op de 4 overlijdt binnen 10 jaar na diagnose aan borstkanker. Dat blijkt uit een retrospectieve studie door onderzoekers van het Maastricht UMC+. “Ik hoop dat zorgverleners zich bewust zijn van de slechte prognose voor deze vrouwen”, reageert medisch oncoloog prof. dr. V.C.G. (Vivianne) Tjan-Heijnen. Zij verrichtte de studie samen met promovenda/internist in opleiding drs. S.W.M. (Senna) Lammers en epidemioloog Medische Oncologie dr. ir. S.M.E. (Sandra) Geurts.

In de studie1 is met data van de Nederlandse Kankerregistratie gekeken naar vrouwen met vroegstadium, hormoongevoelige, HER2-negatieve (HR+/HER2-) borstkanker in de periode 2011 tot 2019 in Nederland. Deze vrouwen hebben een langdurig risico op terugkeer van ziekte, vertelt Geurts. “Dat risico blijft meer dan 20 jaar na diagnose aanwezig. We weten dat verschillende factoren het risico kunnen verhogen, zoals lymfeklierpositieve ziekte, grotere tumoren of bijvoorbeeld een histologische graad 3.”

Studiepopulatie

De studiepopulatie werd op basis van deze factoren ingedeeld in een hoog-, gemiddeld en laagrisicogroep. “In onze studie is hoogrisico gedefinieerd als 4 of meer positieve lymfeklieren, of 1 tot 3 positieve lymfeklieren in combinatie met een tumor van ten minste 5 cm of een histologische graad 3”, verduidelijkt Lammers. Over dit laatste vult Geurts aan: “Die definitie is ook gebruikt in de internationale MonarchE-studie, over adjuvant gebruik van CDK4/6-remmers, en wordt door meerdere onderzoekers overgenomen.”

Prognose vergeleken

De onderzoekers hebben geanalyseerd hoeveel patiënten met HR+/HER2- borstkanker een hoog risico op terugkeer van ziekte hebben, hoe ze zijn behandeld en wat hun prognose in de dagelijkse praktijk is. Lammers: “Het is bekend dat patiënten met tripelnegatieve borstkanker over het algemeen een slechte prognose hebben. Daarom hebben we de prognose van patiënten met hoogrisico HR+/HER2- borstkanker vergeleken met patiënten met een tripelnegatieve borstkanker.”

Er waren data van 87.455 vrouwen met HR+/HER2- borstkanker. Van hen had 13% een hoog risico, 33% een gemiddeld en 50% een laag risico. “Dat komt neer op zo’n 1.200 patiënten per jaar met een hoogrisicoprofiel in Nederland. Dat is een aanzienlijke groep”, aldus Lammers. “Het is belangrijk daarbij te vermelden dat de mediane leeftijd in deze groep slechts 58 jaar was. Endocriene therapie en chemotherapie werden toegepast bij respectievelijk 38% en 7% van de vrouwen met laag risico, bij 90% en 47% met gemiddeld risico, en bij 94% en 73% met hoog risico.”

Volgens de Nederlandse richtlijnen hebben vrouwen met hoogrisico HR+/HER2- borstkanker een indicatie voor chemotherapie, patiënten met een laag risico niet. In de praktijk wordt chemotherapie niet altijd gegeven, ook niet als sprake is van een hoog risico, vanwege bijvoorbeeld leeftijd of een bijkomende ziekte waardoor een patiënt de behandeling niet kan verdragen. “Het gebruik van hormoontherapie bij 94% van de patiënten met hoog risico is een goed resultaat, maar het gebruik van chemotherapie lijkt relatief wat laag”, vindt Tjan.

Opvallende resultaten

Ondanks de hormoon- en chemotherapie bleef de prognose van vrouwen met een hoog risico ongunstig. De 10-jaars overleving was slechts 63%, de 10-jaars relatieve overleving 72%. “1 op de 4 vrouwen overlijdt dus aan borstkanker binnen 10 jaar na diagnose”, concludeert Geurts. “We zagen dat deze prognose slechter is dan van vrouwen met tripelnegatieve borstkanker.”

Het zijn opvallende resultaten, vinden de onderzoekers. Lammers: “Ik vind het percentage vrouwen dat binnen 10 jaar overlijdt hoog. Ook de slechtere prognose dan bij tripelnegatieve borstkanker had ik niet verwacht.” Ook Tjan vindt de getallen indrukwekkend: “Ik denk dat veel zorgverleners zich dat onvoldoende realiseren. Het is wel bekend dat er een risico is op uitzaaiingen en op uiteindelijk overlijden van de patiënt. Maar we zagen in de hoogrisicogroep dat relatief veel patiënten binnen 10 jaar na diagnose overlijden. Met een mediane leeftijd in de hoogrisicogroep van 58 jaar wordt meer dan een kwart geen 68 jaar. Dat is een leeftijd waarop iemand nog maatschappelijk bezig is, vaak betrokken is bij het familieleven en misschien mantelzorg doet voor de oudere generatie. Veel mensen van die leeftijd staan nog midden in het leven. Dan heeft ziekte en overlijden een grote impact.”

Verlengde hormoontherapie

Wat betreft hormoontherapie is Tjan hoofdonderzoeker geweest van de landelijke DATA-studie, een klinische trial naar de waarde van verlengde hormoontherapie.2 De deelnemers kregen 3 of 6 jaar een aromataseremmer (anastrozol) na 2 tot 3 jaar tamoxifen. Tjan: “De overlevingswinst in de gehele groep was beperkt, maar voor subgroepen was het verschil klinisch relevant. Zo voorkwam verlengde endocriene therapie terugkeer van de ziekte binnen 10 jaar bij 1 op de 8 vrouwen met een klierpositieve, oestrogeen- én progesteronreceptorpositieve tumor.”

De MonarchE-studie laat daarentegen zien dat bij heel hoogrisicotumoren uitzaaiingen vaak al binnen 5 jaar ontstaan. Door de toevoeging van abemaciclib hadden binnen 5 jaar na diagnose significant minder patiënten metastasen op afstand ontwikkeld (afstandsmetastasevrije overleving: 86% versus 79%). “Er is een langere follow-up nodig om het effect op overleving te bepalen”, zegt Tjan. “Deze behandeling voldoet niet aan de huidige PASKWIL-criteria. Daarentegen geeft de Europese ESMO-richtlijn adjuvant gebruik van CDK4/6-remmers de hoogste gradering van aanbeveling.”

De biologie van tumoren

Er zijn nog andere behandelopties in ontwikkeling voor vrouwen met hoogrisico borstkanker. Maar voor nu vindt Tjan het de belangrijkste boodschap dat zorgverleners zich bewust worden van de slechte prognose voor deze vrouwen. “De populatie vrouwen met borstkanker wordt steeds verder verdeeld in subgroepen. Kennis over de biologie van de tumor bepaalt je gedachtegang over behandelopties. Letten op de mate van hormoongevoeligheid is belangrijk. Ik denk dat we ons beleid nog gedifferentieerder moeten gaan inzetten.”

Lees ook:

Referenties:

  1. Lammers SW, Meegdes M, Vriens IJ, et al. Treatment and survival of patients diagnosed with high-risk HR+/HER2- breast cancer in the Netherlands: a population-based retrospective cohort study. ESMO Open. 2024;9:103008. 
  2. Tjan-Heijnen VC, Lammers SW, Geurts SM, et al. Extended adjuvant aromatase inhibition after sequential endocrine therapy in postmenopausal women with breast cancer: follow-up analysis of the randomised phase 3 DATA trial. EClinicalMedicine. 2023;58:101901.

 

Fors deel foutpositief gescreenden haakt af bij tweede bevolkingsonderzoek darmkanker

jan 2015

Lees meer over Fors deel foutpositief gescreenden haakt af bij tweede bevolkingsonderzoek darmkanker

Bevolkingsonderzoek darmkanker leidt bij 3,6 procent tot diagnose

okt 2014

Lees meer over Bevolkingsonderzoek darmkanker leidt bij 3,6 procent tot diagnose

Kankerpatiënt vast bij Amerikaanse douane door verlies vingerafdruk

mei 2009

Lees meer over Kankerpatiënt vast bij Amerikaanse douane door verlies vingerafdruk

Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

1 okt 2024 om 12:00 | Lymfoom

Lees meer over Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

1 jul 2024

Lees meer over Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

19 feb 2024 om 17:30 | Borstkanker

Lees meer over Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

Prostaatkanker nu en in de toekomst

25 jan 2024 | Uro-oncologie

Lees meer over Prostaatkanker nu en in de toekomst

Niet-melanoom huidkanker in de regio

31 aug 2023 | Dermato-oncologie, Radiotherapie

Lees meer over Niet-melanoom huidkanker in de regio

Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

16 mei 2023 om 17:30

Lees meer over Keynote Webinar | Spotlight on Cardio-Oncology

Borstkanker; een update op alle vlakken

9 mei 2023 om 20:00 | Borstkanker, Neuro-oncologie

Lees meer over Borstkanker; een update op alle vlakken

Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Lees meer over Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Lees meer over Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek

Lees meer over Immuno-oncologie module 3: Verpleegkundige casuïstiek

ASCO Direct™ GU 2025

vrijdag 14 feb 2025 t/m zaterdag 15 feb 2025 | Uro-oncologie

Lees meer over ASCO Direct™ GU 2025

GLP1-agonisten tijdens kankerbehandeling niet geassocieerd met hoger AKI-risico

okt 2024 | Acuut nierfalen, Immuuntherapie

Lees meer over GLP1-agonisten tijdens kankerbehandeling niet geassocieerd met hoger AKI-risico

Computerondersteunde diagnose poliepen minder specifiek in proximale colon

okt 2024 | Endoscopie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Computerondersteunde diagnose poliepen minder specifiek in proximale colon

Poeptransplantatie verbetert effect immuuntherapie bij nierkanker

okt 2024 | Immuuntherapie, Uro-oncologie

Lees meer over Poeptransplantatie verbetert effect immuuntherapie bij nierkanker

Verhoogd risico op maagkanker bij migrantengroepen

okt 2024 | Bacteriële infecties, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Verhoogd risico op maagkanker bij migrantengroepen

Drie studies geven richting aan verfijning behandeling colorectaal carcinoom

okt 2024 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Drie studies geven richting aan verfijning behandeling colorectaal carcinoom

Melanoom in vroeg stadium op het spoor

okt 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over Melanoom in vroeg stadium op het spoor

Melanoom snel in beeld met kunstmatige intelligentie

sep 2024 | Dermato-oncologie

Lees meer over Melanoom snel in beeld met kunstmatige intelligentie

Trastuzumab-deruxtecan bij gevorderde HER2+ borstkanker met hersenmetastasen

sep 2024 | Borstkanker

Lees meer over Trastuzumab-deruxtecan bij gevorderde HER2+ borstkanker met hersenmetastasen

PRMT5-remmer AMG 193 bij solide tumoren met MTAP-deletie

sep 2024 | Longoncologie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over PRMT5-remmer AMG 193 bij solide tumoren met MTAP-deletie

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

feb 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

dec 2023 | Uro-oncologie

Lees meer over Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

Podcast pancreascarcinoom

dec 2022 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Podcast pancreascarcinoom

Slokdarm- en maagkanker

jun 2021 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Slokdarm- en maagkanker

Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

feb 2021 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

MedNet Oncologie 2024-05

okt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-05

MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

sep 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

MedNet Oncologie 2024-04

aug 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-04

MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

jul 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

MedNet Oncologie special Longkanker 2024

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2024

MedNet Oncologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-03

MedNet Oncologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-02

MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024

mrt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Uro-Oncologie 2024

MedNet Oncologie 2024-01

feb 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-01