In de regio Zuidwest Nederland is onder de naam ‘IMAGO’ een pilot gestart voor patiënten met niet-kleincellig, niet-squameus longcarcinoom. In het project wordt in het Erasmus MC Kanker Instituut tumorweefsel van deze patiënten in één keer volledig genetisch geanalyseerd en besproken in de Molecular Tumor Board.
Onderzoekers in de Verenigde Staten hebben onderzoek gedaan naar niet-kleincellig, niet-squameus longcarcinoom. Daaruit blijkt dat patiënten het beter doen als hun longtumorweefsel volgens de nieuwe aanpak wordt geanalyseerd. “Ze leven langer omdat met deze methode alle mogelijke genmutaties worden geïdentificeerd. Daardoor kan er eerder met de juiste behandeling worden gestart”, lichten patholoog Jan von der Thüsen en longartsen Anne-Marie Dingemans en Cor van der Leest toe. Het IMAGO-project moet uitwijzen of de aanpak ook in Nederland werkt.
Met next generation sequencing wordt het tumormateriaal optimaal gebruikt. Het is dan wel zaak dat de uitslagen van zo’n analyse juist worden geïnterpreteerd. Dat gebeurt in een speciale werkgroep: de Molecular Tumor Board (MTB). De specialisten in de MTB bepalen niet alleen welke mutaties er in het tumorweefsel zitten, zij hebben ook een overzicht van studies naar experimentele medicijnen die in binnen- en buitenland lopen. Dingemans en Van der Leest: “Bij de bespreking van de uitslagen kijken we dus ook of er studies zijn die mogelijk geschikt zijn voor de patiënt.”
Longartsen, pathologen en klinisch moleculair biologen in de pathologie van het Erasmus MC en het Amphia Ziekenhuis werken in dit pilotproject nauw samen met zorgverzekeraars.
Bron: