Later starten en korter behandelen met CDK4/6-remmers geeft net zulke goede uitkomsten bij patiënten met uitgezaaide hormoongevoelige borstkanker als een langdurige behandeling. Dat blijkt uit de SONIA-studie, waarvan de resultaten onlangs op de ASCO zijn gepresenteerd.
Bij vrouwen met uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker kunnen CDK4/6-remmers het effect van hormonale therapie versterken. Werkt dat het beste als je meteen start met de combinatie, of is later net zo effectief? Uit de SONIA-studie blijkt nu dat het voor de effectiviteit van de behandeling niet uitmaakt.
De deelnemende patiënten werden door loting verdeeld in 2 groepen: de ene helft kreeg direct een CDK4/6-remmer en de andere helft later, als de hormonale therapie niet voldoende meer werkte.
Patiënten die direct een CDK4/6-remmer kregen, gebruikten het middel gemiddeld 1 jaar en 4,5 maanden langer dan patiënten die in tweede instantie een CDK4/6-remmer kregen. Dit leidde bij de patiënten niet tot een betere progressievrije overleving; wel tot veel meer bijwerkingen. Het maakte de behandeling ook veel duurder.
Deze slimmere inzet van dure geneesmiddelen geeft 42% minder bijwerkingen en is ongeveer 35.000 euro per patiënt goedkoper dan de internationaal vastgestelde standaardbehandeling. Jaarlijks komen in Nederland zo’n 1.700 vrouwen voor deze behandeling in aanmerking.
Bron: