Wetenschappers kunnen live in beeld brengen hoe CAR T-celtherapie en andere immuuntherapieën werken in hematologische tumoren. Dat kan dankzij een uitbreiding van een geavanceerde beeldvormingstool die eerder voor solide tumoren is ontwikkeld. Onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum publiceerden erover in Nature Protocols.
Om beter te begrijpen wie baat kan hebben bij celtherapieën, is het essentieel om meer te weten komen over hoe de gemanipuleerde immuuncellen en tumorcellen op elkaar reageren. De Rios groep van het Prinses Máxima Centrum ontwikkelde een 3D-beeldvormingstechniek die live inzicht geeft in de interactie tussen immuun- en tumorcellen.
Met de beeldvormingstool, genaamd BEHAV3D, kunnen immuuncellen worden opgespoord die gedrag laten zien waardoor ze effectiever tumorcellen vernietigen. Hierdoor kunnen de meest beloftevolle immuuncellen worden gevonden voor therapeutisch gebruik. De beeldvormingstool heeft nog meer toepassingen. De onderzoekers kunnen er gedragsverschillen in veel verschillende immuuncellen en vormen van kanker mee bestuderen.
Zo zagen ze opmerkelijke verschillen in de manier waarop T-cellen reageren op tumorcellen in vloeibare of solide tumoren. Bij bloedkanker verplaatsen ze zich van de ene naar de andere cel en gedragen ze zich als ‘seriemoordenaars’. Bij solide tumoren houden ze zich sterk vast aan de structuur van de solide tumor. Vanaf dat punt proberen ze alle tumorcellen te bereiken en te doden.
Bron: