Een behandeling met baricitinib bij patiënten met cutane lichen planus kan leiden tot een snelle respons, blijkt uit de interimresultaten van een open-labelstudie die gepresenteerd werden tijdens de 2023 AAD Annual Meeting. Ook werden met baricitinib verbeteringen gezien in alle onderzochte ziektespecifieke uitkomstmaten en de kwaliteit van leven.
Cutane lichen planus is een inflammatoire huidziekte waarvan de pathogenese nog niet volledig duidelijk is. Het lijkt erop dat T-cellen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van deze aandoening. Bij cutane lichen planus induceren CD8+ T-cellen apoptose van keratinocyten via Janus kinase (JAK)-Signal Transducer and Activator of Transcription (STAT)-signalling. Baricitinib remt JAK1 en JAK2, waardoor de productie van gamma-interferon, een belangrijke cytokine in de pathogenese van lichen planus, voorkomen wordt. In een open-labelstudie is onderzocht of baricitinib een mogelijke behandeloptie is voor cutane lichen planus. In deze studie ontvingen 12 patiënten, die op minimaal 1 eerdere therapie gefaald hadden, dagelijks 2 mg baricitinib.
De interimresultaten na 8 en 12 weken lieten responspercentages van respectievelijk 83 en 100% zien (gemeten met de Physician Global Assessment (PGA)). Bij 37,5% van de patiënten werd al na 1 week een respons gezien. Het totaal aantal laesies op het lichaam verminderde na 8 weken behandelen van 151,9 naar 24,7 (p = 0,002). Daarnaast nam de score op de Numeric Rating Scale voor pruritus (waarbij 0 staat voor geen jeuk en 10 voor de ergste jeuk) af van 7,2 naar 2,2 (p = 0,013). De Skindex-16-score (die loopt van 0 tot 96 waarbij een lagere score staat voor een betere kwaliteit van leven) nam af van 59,0 naar 14,9 (p = 0,008).
Bron:
Hwang A. Baricitinib in the treatment of cutaneous lichen planus – interim analysis. 2023 AAD Annual Meeting, abstract 46005.