Promotieonderzoek van Sophie Waardenburg van het Pijnkenniscentrum Maastricht UMC+ toont aan dat sociaal-culturele verschillen en geslacht van invloed zijn op de beleving van chronische pijn.
Voor het onderzoek vulden deelnemers onder meer via een app op de smartphone vragenlijsten en pijnscorelijsten in. Uit de analyse blijkt dat binnen de chronische pijnpopulatie de meer kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals laagopgeleiden en mensen zonder werk, een ernstigere pijnervaring hebben dan de algehele chronischepijnpopulatie.
Daarnaast constateert Waardenburg dat de impact van sociaal-culturele kenmerken in het algemeen groter is voor mannen dan voor vrouwen. Zo wordt een grotere gemiddelde afname van de pijnintensiteit voor mannen dan voor vrouwen aangetoond bij een stijging van het opleidingsniveau.
Het is bekend dat juist kwetsbare bevolkingsgroepen minder in staat zijn om adequate zorg te krijgen. De inzichten uit het onderzoek zijn daarom van belang voor de klinische praktijk. Bij pijnbestrijding moet aandacht worden besteed aan verschillen in geslacht en sociaal-culturele kenmerken, aangezien die het behandelsucces kunnen belemmeren, aldus de promovenda.
Doorverwijzing naar aanvullende diensten zoals medisch maatschappelijk werk kan de patiënt helpen bij de omgang met pijn in dagelijkse activiteiten zoals werk of omgang met anderen. Van Waardenburg promoveerde op 14 december jl. aan de Universiteit Maastricht.
Bron: