Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen ontwikkelden een nieuwe methode om insulinomen te doen oplichten met een PET-scan. Het gilamonster was de inspiratie.
Een insulinoom is een goedaardige tumor in de alvleesklier die gezondheidsproblemen veroorzaakt door te hoge insulineproductie. Vaak zijn er meerdere scans nodig om de tumor op te sporen. In het Radboudumc gebruikten onderzoekers een nieuwe methode met Exendin, een chemisch stabielere variant van een stof uit het speeksel van het gilamonster, een hagedissensoort. Exendin bindt aan GLP1-receptoren op de tumor. Door een radioactieve stof aan het molecuul te koppelen, wordt de tumor zichtbaar op een PET-scan.
69 mensen die mogelijk een insulinoom hadden deden mee aan de studie. De Exendin-PET-scan onthulde tumoren in 95% van de patiënten, tegenover 65% als de onderzoekers een gangbare PET-scan deden. Met behulp van CT en MRI werden de tumoren meestal alsnog gevonden. In 13% van de gevallen was het insulinoom alleen zichtbaar op de nieuwe scan.
Marti Boss, eerste auteur van de publicatie die verscheen in Journal of Nuclear Medicine, denkt dat de nieuwe scan alle andere scans kan vervangen. “Alle insulinomen die we vonden met de nieuwe scan zijn verwijderd”, zegt Boss in een bericht van Radboudumc. Alle patiënten zijn daarna beter geworden.
Bron: