6 op de 10 mensen ontwikkelen postamputatiepijn nadat een ledemaat is afgezet. Het LUMC en 6 andere centra gaan onderzoeken of een preventieve, relatief eenvoudige zenuwoperatie kan voorkomen dat patiënten deze pijn krijgen.
In Nederland vinden zo’n 3.300 beenamputaties per jaar plaats. Op dit moment is de standaard dat een chirurg bij een beenamputatie de uiteinden van de doorgesneden zenuwen afbindt of doorbrandt. Daardoor blijft zenuwletsel achter in de stomp. In ruim de helft van de gevallen lijdt dat tot postamputatiepijn.
Het is beter om de afgesneden zenuw aan het zenuwuiteinde van een spier in de stomp te hechten. Omdat de zenuw weer verbinding heeft, zal het geen pijnlijk zenuwlitteken vormen. Dat is de grootste winst. Het gevolg is dat mensen na de amputatie kunnen gaan mobiliseren en bijvoorbeeld een prothese kunnen gaan dragen.
De techniek die Groen beschrijft is niet nieuw. In de praktijk is al gebleken dat de methode werkt. Alleen gebeurt die ingreep pas nadat een patiënt postamputatiepijn heeft gekregen. Het LUMC en 6 andere Nederlandse ziekenhuizen willen de zenuwoperatie preventief gaan doen, dus op het moment dat het been wordt afgezet en de patiënt nog op de operatietafel ligt. Om het definitieve wetenschappelijke bewijs te geven dat de werkwijze effectief is, starten de betrokken centra deze zomer met een studie. Artsen schatten dat de zenuwoperatie een half uur extra opereren kost.
Bron: