Een nieuwe perioperatieve aanpak van het Catharina Ziekenhuis vermindert complicaties en verkort de opnameduur na een slokdarmkankeroperatie. Dat blijkt uit onderzoek waarop arts-onderzoeker Laura Fransen recent promoveerde aan de Universiteit Utrecht.
Een slokdarmkankeroperatie is ingrijpend; complicaties kunnen zorgen voor een langere opnameduur en slechtere langetermijnuitkomsten. Daarom hebben onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis een bestaand stappenplan doorontwikkeld om complicaties te verminderen en het herstel te versnellen. Hierin worden patiënten preoperatief gestimuleerd om hun conditie te verbeteren, goed te eten en er is mentale begeleiding richting de operatie. Postoperatief wordt de patiënt direct gestimuleerd om te bewegen.
Tot nu toe mogen patiënten na een slokdarmkankeroperatie 5 dagen niet eten en wordt sondevoeding opgestart. Het nieuwe onderzoek heeft echter aangetoond dat het veilig is om patiënten direct te laten eten en drinken, liefst eiwitrijke producten. De maatregelen zorgen voor minder complicaties en een betere kwaliteit van leven. Ook is de ziekenhuisopname korter, worden patiënten minder vaak opnieuw opgenomen op de IC en hebben zij – eenmaal thuis – minder vaak thuiszorg nodig.
Fransen promoveerde op 19 januari 2023 j.l. op dit onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Haar proefschrift schreef ze onder begeleiding van promotor prof. dr. R. van Hillegersberg en copromotoren zijn dr. M. Luyer en dr. R. Verhoeven.
Bron: