Het met medicatie actief verlagen van een te hoge bloeddruk bij een acuut herseninfarct blijkt een onverstandige strategie en hoogstwaarschijnlijk zelfs schadelijk voor patiënten. Dat blijkt uit de Nederlandse TRUTH-studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Neurology.
Bij een acuut herseninfarct is intraveneuze trombolyse een effectieve behandeling. Tegelijkertijd geven de richtlijnen aan om dit niet te doen als patiënten een te hoge bloeddruk hebben. Veel ziekenhuizen kiezen er op zo’n moment voor om bloeddrukverlagers te geven, voornamelijk vanwege de tijdsdruk.
Aan de TRUTH-studie deden ruim 1000 patiënten uit 37 Nederlandse ziekenhuizen mee. 27 centra gaven standaard bloeddrukverlagers als de bloeddruk te hoog was. Het gevolg was dat ruim 90% van die patiënten intraveneuze trombolyse kon ondergaan. In de 10 overige ziekenhuizen werd gewacht totdat de bloeddruk vanzelf zou dalen. Van die patiënten kon ongeveer 50% behandeld worden met intraveneuze trombolyse en dit gebeurde gemiddeld later dan in de andere groep.
De onderzoekers zagen dat de patiënten die bloeddrukverlagers hadden gekregen het 3 maanden na het herseninfarct gemiddeld slechter deden dan de patiënten bij wie er werd gewacht totdat de bloeddruk vanzelf gedaald was. Hoewel het herstel na 3 maanden in de studie niet significant verschilde tussen de groepen, noemen de onderzoekers het een belangrijke bevinding. Het snel verlagen van de bloeddruk met bloeddrukverlagers heeft volgens de onderzoekers waarschijnlijk een schadelijk effect op de hersenen.
Bron: