Het UMC Utrecht heeft een Europese subsidie van 6 miljoen euro ontvangen voor een internationaal onderzoek naar het gebruik van kunstmatige intelligentie als beslishulp bij de behandeling van patiënten met moeilijk behandelbare reumatoïde artritis.
Het goed kunnen identificeren en behandelen van patiënten met moeilijk te behandelen reumatoïde artritis (RA) is in de dagelijkse praktijk een grote uitdaging. Beslissingen over het starten van medicatie bij deze groep patiënten zijn vaak onvoldoende afgestemd op de medische en biologische kenmerken van de individuele patiënt. In de toekomst verwachten artsen veel van kunstmatige intelligentie om zo tot betere behandelkeuzes voor deze patiënten te komen.
De STRATA-FIT (Stratification of Rheumatoid Arthritis: CompuTational models to personalise mAnagement strategies for difFIcult-to-Treat disease) studie wil kunstmatige intelligentie gebruiken om wiskundige modellen te ontwikkelen. Deze modellen herkennen eigenschappen van patiënten met moeilijk te behandelen RA.
De onderzoekers maken hierbij gebruik van grote hoeveelheden patiëntgegevens uit de dagelijkse praktijk en biomarkers voor RA in bloedmonsters. Zo kunnen zij bepaalde patiëntengroepen verder karakteriseren en indelen in groepen. Vervolgens zullen ze een studie uitvoeren met een beslismodel dat ontwikkeld is met behulp van kunstmatige intelligentie. Daarmee kan de werkzaamheid van gepersonaliseerde behandelingen worden beoordeeld.
Bron: