In recent onderzoek stellen wetenschappers van het Radboudumc neurofeedback voor als veelbelovende methode om stressgerelateerde aandoeningen aan te pakken.
Stressgerelateerde stoornissen hebben zich snel ontwikkeld tot een groot mondiaal gezondheidsprobleem. Traditionele behandelingen, waaronder therapie en medicatie, schieten voor veel patiënten vaak tekort.
Neurowetenschappelijke studies hebben aangetoond dat stressgerelateerde stoornissen geassocieerd zijn met disfunctionele veranderingen in grote hersennetwerken.
Deze netwerken, waarbij meerdere hersengebieden betrokken zijn, reageren niet op de juiste manier op stress. Het onderzoek suggereert dat deze netwerken direct aangepakt en aangepast kunnen worden om stressgerelateerde stoornissen effectiever te beheersen.
Neurofeedback is een methode die mensen helpt om hun hersenactiviteit te leren controleren. Het geeft hen real-time informatie over hun hersenfunctie, zodat ze deze kunnen aanpassen en gezondere hersenpatronen kunnen bereiken. Zodra mensen leren hoe ze dit moeten doen, kunnen ze deze vaardigheden gebruiken om zelf met stress om te gaan, ook buiten therapiesessies om.
Wat neurofeedback vooral veelbelovend maakt, is het potentieel voor gepersonaliseerde interventies. De methode maakt training op maat mogelijk, waardoor mensen kunnen leren hoe ze hun hersenactiviteit kunnen moduleren in reactie op stressfactoren in het dagelijkse leven. Deze aanpak biedt mogelijkheden tot preventie in plaats van alleen behandelopties.
Bron: