Strijd tegen tabaksindustrie komt in beslissende fase

De strijd tegen de tabaksindustrie is taai. Wanda de Kanter ondervindt dit meer dan ooit tevoren, nu ze er haar volledige dagtaak van heeft gemaakt. Toch ziet ze lichtpunten. Het eindspel is wel degelijk ingezet, stelt ze. De tabaksindustrie is wanhopig aan het worden.

Het is nu 4 jaar geleden dat De Kanter haar werk als longarts in het Antoni van Leeuwenhoek afschaalde tot een 0-aanstelling om zich volledig te kunnen richten op het ontrafelen van de tabakslobby. Wat beschouwt ze als het belangrijkste wapenfeit sinds die tijd?

“Het burgerinitiatief Nicotinee”, zegt ze direct. “Het succes hiervan is heel bijzonder, want het is geen petitie die mensen anoniem kunnen tekenen. Een burgerinitiatief is de uiterste vorm van democratie om mensen te bewegen iets voor elkaar te krijgen in de Tweede Kamer. Daarvoor moeten de ondertekenaars traceerbaar zijn. 40.000 handtekeningen zijn nodig om het op de Kameragenda te krijgen. Dat is gelukt, veel organisaties zijn afzender: Nederlandse Internisten Vereniging, de Gezondheidskloof, de NVALT en ConsumentenClaim. En heel veel ondertekenaars zoals de KNMG en de gezondheidsfondsen en vele anderen.”

Het succes van Nicotinee leidde tot de opdracht van de Tweede Kamer aan de regering voor onderzoek naar een verbod op de verkoop van alle nicotinehoudende producten voor mensen geboren vanaf 2012, vanaf 1-1-2030. En tot de vraag aan de regering om meer samenwerking tussen handhavende autoriteiten bij de handhaving van de Tabakswet. “Om te laten zien hoe belangrijk we deze zaken vinden – en vooral de maatschappij dit vindt, die nu vrij machteloos staat tegenover de vape-epidemie – houden we de intekening open totdat het ministerie van VWS een besluit heeft genomen. Inmiddels hebben we meer dan 75.000 handtekeningen opgehaald.”

Juridische haalbaarheid

Het verbod op nicotinehoudende producten voor mensen geboren vanaf 2012 betekent dat aan deze groep vanaf 2030 nooit meer nicotinehoudende producten mogen worden verkocht. “Geen rookverbod dus maar een verkoopverbod”, zegt De Kanter. “In Engeland is wetgeving hierover al in een ver stadium. Voor de tweede opdracht – die over handhaving – is het zaak dat daaraan direct invulling wordt gegeven, want anders rookt een derde van de kinderen in 2030 al. Dealers, die rondhangen in de buurt van schoolpleinen, moeten worden aangepakt. Daarvoor is intensieve samenwerking van ouders, schoolbesturen, conciërge en politie nodig.”

Onderzoek heeft aangetoond dat de 2 eisen juridisch haalbaar zijn. “Dit is zo omdat het proportioneel is”, legt De Kanter uit. “En omdat de gezondheidsgevolgen zó groot zijn, zijn het geen voorstellen die door de Europese Commissie goedgekeurd hoeven te worden. De BoerBurgerBeweging en de PVV zien het als betutteling wat we aan het doen zijn, dus we zullen wel nog moeten lobbyen om het allemaal echt beter uit te leggen. Zeker ook omdat de invloed van de tabaksindustrie in de Tweede Kamer – hoewel de aanwezigheid van de tabakslobbyisten daar juridisch niet is toegestaan – nog steeds heel groot is. Ook daarvan gaan we dus werk maken.”

Vapen

Ondertussen is van diverse kanten steeds meer aandacht gegenereerd voor de gevaren van roken en vapen. “Met ‘Artsen slaan alarm’ voerden we campagnes en met het initiatief Vapen #jouwkeuze geven artsen voorlichting op scholen”, vertelt De Kanter. “Hierdoor zullen niet direct minder kinderen gaan vapen, maar het is wel een eerste stap. En het is belangrijk, want 70% van de kinderen die al aan vapen verslaafd zijn, gaan ook roken. Of ze gaan beide doen, soms zelfs in een poging om te stoppen, wat natuurlijk een lousy stopmiddel is. Het is belangrijk dat ouders en scholen het onderwerp aandacht blijven geven. Vapes zijn makkelijk in kleding te verstoppen, ouders merken het vaak pas als het kind al verslaafd is. Toch kunnen ouders, zonder veroordelend te zijn, veel bereiken. En scholen kunnen, net als met smartphones, spelregels afspreken voor leerlingen. Het voorstel voor een leeftijdsverhoging naar 21 is een heel goed plan, als onderdeel van het brede plan van een generatiegebonden verkoopverbod.”

Morele ambitie

Een ander initiatief is de stichting The School for Moral Ambition van geschiedkundige en opiniemaker Rutger Bregman. Die roept mensen op om te kiezen voor een carrière die is gewijd aan de beste oplossingen voor de grootste wereldproblemen. Een van de speerpunten voor het eerste jaar is het onderwerp tabaksindustrie. “Op de Akademie die zich hierop richt, zitten topjuristen, marketeers en consultants”, zegt De Kanter. “Ik ben ambassadeur. De stichting heeft zich ook ingezet voor Nicotinee, wat daaraan een enorme boost heeft gegeven.”

Hoop houden

De Kanter is eerlijk genoeg om te zeggen dat ze gewend is aan verliezen. “Net als bij de patiënten met longkanker die ik behandelde”, zegt ze. “Maar ik ging ook altijd mee in hun hoop. Dat doe ik nu ook in de strijd tegen de tabakslobby. Ik had weliswaar gedacht dat we daarin sneller succesvol zouden zijn, maar misschien is Nicotinee wel de manier waarop we dit wél gaan bereiken. Ook omdat de tabaksindustrie inmiddels duidelijk haar hand heeft overspeeld met de e-sigaret. Iedereen heeft het nu over eindspel, de tabaksindustrie gaat echt ten onder. Ze voert rechtszaken tegen ‘graphic warnings’ op verpakkingen en het verbod op smaakjes bij vapes. Dat is voor mij het teken dat ze echt wanhopig aan het worden is. Daarom zetten we ook de activiteiten van de onderzoeksjournalistiek-website TabakNee voort, om via naming and shaming te bewerkstelligen dat steeds minder mensen zich inzetten voor de tabaksindustrie.”

Rookstop

Recent onderzoek1 toont aan dat patiënten na een longkankerdiagnose includeren in een rookstopprogramma, hun overleving verbetert. “Vragen of de patiënt rookt en bij bevestiging doorverwijzen naar een rookstopprogramma is 1 minuut werk”, zegt De Kanter. “Ik vind het heel raar dat dit nog niet verplicht in de zorgpaden staat. In een lezing voor Zorginstituut Nederland heb ik hier – in het kader van zinnige zorg – voor gepleit en gelukkig zijn de NVALT en de Federatie Medisch Specialisten hier nu mee bezig. Ook de longkankerscreening moet een verwijzing voor een motiverend gesprek over rookstop als verplicht onderdeel krijgen, anders gaan mensen rokend de scan in en komen ze er ook rokend weer uit. Screening heeft alleen zin als je de kraan dichtdraait.”

Er zijn nog maar weinig artsen die roken. “Zo’n 10%”, zegt De Kanter. “Toch besteden ze in de spreekkamer nog steeds te weinig aandacht aan het onderwerp stoppen met roken. Er is geen DBC voor. Zolang aan stoppen met roken geen geld wordt verdiend, komt de rookstop niet van de grond. Terwijl je er als arts toch intrinsiek gemotiveerd voor zou kunnen zijn, gelet op de afname van postoperatieve complicaties en de verbeterde overlevingscijfers.”

20 minuten

Wat dat laatste betreft is een ander recent onderzoek2 relevant, dat aantoont dat 1 sigaret iemand 20 minuten van zijn leven kost. Een krachtig signaal. “Ja, dat zou je denken”, zegt De Kanter. “Maar een dode roker is het goedkoopst voor de curatieve zorg. De maatschappelijke kosten van de gevolgen van roken zijn veel hoger, maar dat zijn andere potjes. Voor het grotere verhaal bestaat te weinig aandacht, terwijl de maatschappelijke gevolgen van roken gigantisch zijn. Veel mensen zijn al vanaf hun 55ste chronisch ziek door roken en kunnen daardoor niet meer werken. Als je als werkgever je personeel gezond wilt houden, moet er gewoon niet meer gerookt worden. Maar het rare is dat preventie zich keer op keer moet bewijzen, ook financieel, terwijl dat voor de curatieve zorg niet hoeft. Het is zo scheef.”

Ze voegt hieraan toe: “Dat het huidige kabinet bezuinigt op preventie, is dan ook onbegrijpelijk.”

Referenties:

    1. Cinciripini PM, Kypriotakis G, Blalock JA, et al. Survival outcomes of an early intervention smoking cessation treatment after a cancer diagnosis. JAMA Oncol. 2024;10:1689-96.
    2. www.iflscience.com

 

Verhoogd risico op vroegtijdige sterfte bij vrouwen met endometriose en myomen?

apr 2025 | Gynaecologische oncologie

Lees meer over Verhoogd risico op vroegtijdige sterfte bij vrouwen met endometriose en myomen?

Wachten met operatie slokdarmkanker lijkt veilig als voorbehandeling succes had

apr 2025 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Wachten met operatie slokdarmkanker lijkt veilig als voorbehandeling succes had

Impact van expertpanel voor beoordeling resectabiliteit colorectale levermetastasen

apr 2025 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van expertpanel voor beoordeling resectabiliteit colorectale levermetastasen

Prognostische en voorspellende waarde van luminal-like subtype bij HR+ borstkanker

apr 2025 | Borstkanker

Lees meer over Prognostische en voorspellende waarde van luminal-like subtype bij HR+ borstkanker

Moleculaire beeldvorming veelzijdig inzetbaar bij immuuntherapie en medicijnontwikkeling

apr 2025 | Immuuntherapie

Lees meer over Moleculaire beeldvorming veelzijdig inzetbaar bij immuuntherapie en medicijnontwikkeling

Nieuw consortium voor onderzoek naar immuuntherapie

apr 2025 | Immuuntherapie

Lees meer over Nieuw consortium voor onderzoek naar immuuntherapie

TNBC: huidige en nieuwe behandelopties

18 mrt 2025 | Borstkanker

Lees meer over TNBC: huidige en nieuwe behandelopties

Multidisciplinaire behandeling van N1M0 prostaatkanker

17 mrt 2025 om 20:00 | Chirurgie, Radiotherapie, Uro-oncologie

Lees meer over Multidisciplinaire behandeling van N1M0 prostaatkanker

Wat is de rol van AI en eHealth bij IBD?

19 feb 2025 | IBD

Lees meer over Wat is de rol van AI en eHealth bij IBD?

Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

1 okt 2024 om 12:00 | Lymfoom

Lees meer over Recent advances in the use of CAR T-cell therapies in relapsed/refractory diffuse large B-cell lymphoma and follicular lymphoma

Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

10 sep 2024 om 20:00

Lees meer over Opioïden in de 2e lijn: Sleutels tot effectieve bestrijding van maligne pijn

Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

1 jul 2024

Lees meer over Pakketbeslissingen en (on-)zekere kosteneffectiviteit: Willingness to Pay voor geneesmiddelen

Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

10 jun 2024 om 16:30 | Lymfoom

Lees meer over Challenges in advanced Cutaneous T-cell Lymphoma (CTCL) – diagnosis and management

Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

19 feb 2024 om 17:30 | Borstkanker

Lees meer over Keynote webinar: Spotlight on antibody–drug conjugates in cancer

Prostaatkanker nu en in de toekomst

25 jan 2024 | Uro-oncologie

Lees meer over Prostaatkanker nu en in de toekomst

Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Lees meer over Immuno-oncologie module 1: immunologie en immuuntherapie

Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Lees meer over Immuno-oncologie module 2: Bijwerkingenmanagement en checkpoint inhibitors

Chicago op Schier

zondag 1 jun 2025 t/m woensdag 4 jun 2025

Lees meer over Chicago op Schier

Longkankersymposium: deel 1

jan 2017 | Longoncologie

Lees meer over Longkankersymposium: deel 1

Longkankersymposium 2017

jan 2017 | Longoncologie

Lees meer over Longkankersymposium 2017

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Sushil Badrising

nov 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Sushil Badrising

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Jan von der Thüsen

nov 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk - Jan von der Thüsen

Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

feb 2024 | Longoncologie

Lees meer over Podcast: EGFR ex20ins gemuteerd NSCLC in de dagelijkse klinische praktijk

Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

dec 2023 | Uro-oncologie

Lees meer over Podcast: Progress in PARP inhibitors - An exciting option for treating metastatic prostate cancer?

Slokdarm- en maagkanker

jun 2021 | Chirurgie, Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Slokdarm- en maagkanker

Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

feb 2021 | Maag-darm-leveroncologie

Lees meer over Impact van COVID-19 op bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland

MedNet Oncologie 2025-01

feb 2025

Lees meer over MedNet Oncologie 2025-01

MedNet Oncologie 2024-06

dec 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-06

MedNet Oncologie 2024-05

okt 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-05

MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

sep 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Colorectaal carcinoom

MedNet Oncologie 2024-04

aug 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-04

MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

jul 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Borstkanker 2024

MedNet Oncologie special Longkanker 2024

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie special Longkanker 2024

MedNet Oncologie 2024-03

jun 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-03

MedNet Oncologie 2024-02

apr 2024

Lees meer over MedNet Oncologie 2024-02