Onderzoekers van Amsterdam UMC en Scripps Research in San Diego hebben de structuur van het spike-eiwit van het hepatitis C-virus ontrafeld. Met deze kennis kunnen ze aan de slag om een vaccin te maken. De studie is recent gepubliceerd in Science.
Het is jarenlang een raadsel geweest hoe het spike-eiwit van hepatitis C eruitziet. Het eiwit is zeer beweeglijk en daardoor moeilijk in beeld te brengen. De onderzoekers hebben een manier gevonden om het eiwit stabiel te maken. Ze voegden 3 antistoffen toe om de spike vast te zetten.
De Amerikaanse onderzoekers gebruikten vervolgens geavanceerde elektronenmicroscopen om een 3D-beeld te maken. Dit gaf een heel gedetailleerd beeld van hoe verschillende zwakke interacties en 2 suikermoleculen het eiwit zwakjes bij elkaar houden. Deze informatie willen ze nu gebruiken om de hepatitis C-virusinfectie beter te begrijpen en om een vaccin te ontwerpen.
In tegenstelling tot de hepatitis A- en B-virussen, is er nog geen vaccin tegen hepatitis C. Een belangrijke reden hiervoor is dat het virus snel verandert en er dus ontelbaar veel varianten van zijn die sterk van elkaar verschillen. Een vaccin zou antistoffen moeten opwekken die alle verschillende varianten neutraliseren.
Bron: