Onderzoekers vragen zich af of middelen die eerder succesvol waren bij de behandeling van IC-patiënten met ernstige COVID-19, ook effectief zijn bij IC-patiënten met ernstige longontsteking door influenza. ZonMw heeft hiervoor een subsidie van ruim 2,1 miljoen euro beschikbaar gesteld.
IMPRINT (dat staat voor ‘Immuun Modulatie Platform voor Influenza Behandeling’) onderzoekt voor het eerst of een behandeling met tocilizumab of baricitinib, die beiden effectief zijn gebleken bij ernstig zieke patiënten met COVID-19, ook effectief is bij ernstige longontsteking door influenza.
Als het succesvol is, kan een dergelijke behandeling ziekte en overlijden voorkomen, verspreiding van het virus tegengaan en de druk op schaarse IC-bedden verminderen. Ook als er een nieuwe pandemie door een influenzavirus zou ontstaan, is het belangrijk te weten of deze middelen werken.
Het UMC Utrecht werkt binnen het IMPRINT-consortium samen met meerdere academische en perifere ziekenhuizen, de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Stichting NICE (de Nederlandse IC-registratie), patiëntvertegenwoordigers via FCIC/IC-CONNECT, en het onderzoeksnetwerk Ecraid.
De IMPRINT-studie wordt uitgevoerd in samenwerking met de internationale REMAP-CAP-studie, en zal worden geïntegreerd binnen het Influenza Immune Modulation Domain van REMAP-CAP, waarbij in Nederland naar verwachting ongeveer 700 patiënten zullen worden geïncludeerd.
Bron: