De resultaten van de fase II-studies explorer™4 en 5 laten zien dat concizumab een veilige en goed verdagen profylactische behandeling is voor patiënten met hemofilie A en patiënten met hemofilie A of B met remmers. In beide studies werd ‘proof of concept’, met betrekking tot de preventie van bloedingen, aangetoond.
Amy Shapiro et al. beschrijven in Blood de resultaten van twee fase II-trials met concizumab: explorer™4 (NCT03196284) bij hemofilie A (HA) of B (HB) met remmers (HAwI/HBwI) en explorer™5 (NCT03196297) bij HA zonder remmers. Het doel van deze studies was de effectiviteit van dagelijkse subcutane concizumab-profylaxe te beoordelen (gedefinieerd als het jaarlijks aantal bloedingen (ABR) bij de laatst gebruikte dosering). Secundaire eindpunten waren veiligheid en immunogeniciteit (beoordeeld als het aantal bijwerkingen (AE’s) en anti-drugantistoffen (ADA’s)). Deelnemende patiënten kregen 0,15 mg/kg concizumab, met de mogelijkheid tot dosisescalatie naar 0,20 en 0,25 mg/kg in het geval van ≥ 3 spontane bloedingsepisodes binnen 12 weken. Ook werden relevante farmacokinetische en farmacodynamische (PK/PD) parameters onderzocht.
Proof of concept
In totaal kregen 36 patiënten met HA, negen patiënten met HAwI en acht patiënten met HBwI concizumab. Bij de meeste patiënten met remmers (15/17; 88,2%) vond geen dosisescalatie plaats en alle patiënten kozen ervoor de behandeling te continueren tot de extensiefase van de trials. Klinische ‘proof of concept’ voor de preventie van bloedingen werd in beide studies aangetoond. De geschatte ABR’s bij HAwI en HBwI waren lager dan bij HA, namelijk respectievelijk 3,0 (95%-BI 1,7-5,3) en 5,9 (95%-BI 4,2-8,5) versus 7,0 (95%-BI 4,6-10,7). PK/PD-resultaten waren zoals verwacht, zonder verschil tussen hemofiliesubtypes voor concizumab-blootstelling, vrij TFPI (‘tissue factor pathway inhibitor’), trombinegeneratie, protrombine F1 + 2 en D-dimeren.
Veiligheid
Concizumab was veilig en werd goed verdragen; er waren geen ernstige AE’s of trombo-embolische events en geen van de deelnemers stapte uit de studie als gevolg van bijwerkingen. In elk van de studies hadden drie patiënten een ADA-positieve test (zeer lage tot medium titer), zonder dat een klinisch effect werd geobserveerd. De onderzoekers concluderen dat concizumab op basis van deze resultaten verder moet zou moeten worden ontwikkeld als een dagelijkse profylactische behandeling voor alle hemofiliepatiënten.
Bronnen:
- Shapiro AD, Angchaisuksiri P, Astermark J, et al. Subcutaneous concizumab prophylaxis in hemophilia A and hemophilia A/B with inhibitors: Phase 2 trial results. Blood. 2019 Aug 23. [Epub ahead of print]