Artificiële intelligentie (AI) zou een rol kunnen spelen bij het verbeteren van de diagnostiek van thymustumoren. Een onderzoeksteam, onder leiding van Maastro en het Maastricht UMC+, heeft van het Hanarth Fonds een subsidie van bijna 4 ton ontvangen om dit te onderzoeken.
Het onderzoeksteam richt zich op het ontwikkelen van een AI-model dat gaat helpen bij het analyseren van de thymustumoren. Het model zal worden ontwikkeld op basis van gegevens van patiënten die de afgelopen jaren in de deelnemende instellingen werden behandeld.
Deze gegevens geven tot op detailniveau inzicht in de tumortypes, patiënteigenschappen, behandelkeuzes, verloop en succes van de behandeling. Het AI-model kan daarin patronen ontdekken, die later kunnen helpen bij de analyse van nieuwe tumoren.
Zo zal het AI-model de patholoog helpen om nauwkeurigere uitspraken te doen over de behandeling en prognose. Daarnaast kan het model verder worden ontwikkeld om de kans op een recidief te voorspellen, zodat de behandeling daar beter op kan worden afgesteld.
Het onderzoeksteam staat onder leiding van radiotherapeut-oncoloog Stéphanie Peeters en bestaat verder uit onderzoekers en artsen van Maastro, Maastricht UMC+, Erasmus MC, het Nederlands Kanker Instituut, Institut Curie Paris en Centre Hospitalier Universitaire Lyon.
Bron: