Het Radboudumc ontvangt een subsidie van kinderkankerstichting KiKa voor onderzoek naar acute myeloïde leukemie die vooral bij baby’s voorkomt. De onderzoekers gaan bijna 6.000 bestaande medicijnen testen om te kijken of die leukemiecellen kunnen uitschakelen.
Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) kent 4,2 miljoen euro toe aan verschillende onderzoeken. Het Radboudumc leidt 1 van deze onderzoeken.
Moleculair bioloog Bert van der Reijden van het Radboudumc gaat samen met Joost Martens van de Radboud Universiteit onderzoek doen naar een vorm van acute myeloide leukemie (AML) die vooral bij baby’s voorkomt. In deze specifieke vorm is het eiwit HMX3 geactiveerd.
Het eiwit blijkt belangrijk voor de overleving van kankercellen en is niet actief in gezonde bloedcellen. De onderzoekers willen beter begrijpen waarom dit eiwit zo belangrijk is voor de kankercel. Met deze kennis kunnen ze mogelijk nieuwe therapieën ontwikkelen die specifiek deze leukemiecellen kunnen uitschakelen.
Daarnaast gaan ze van bijna 6.000 al bestaande medicijnen onderzoeken of 1 van deze middelen HMX3 kan uitschakelen en daarmee specifiek de kankercellen kan doden.
Bron: